A través d'una de les xerrades virtuals de “Menstruita” vaig tenir l'oportunitat d'escoltar per primera vegada a l'Anna Salvia. Em va encantar tota la xerrada, tant que la segona vegada la vaig escoltar amb les meves dues filles (6 i 10 anys) i vaig tenir la necessitat de compartir-ho amb totes vosaltres per Instagram. Però anem a pams...

L'Anna és psicòloga especialista en educació i salut sexual. Ara juntament amb la Cristina que és il·lustradora han fet un llibre increïble, “La regla mola si sabes como funciona”.  Totes dues fan un treball fantàstic de divulgació sobre contingut d'educació menstrual i sexual, és a dir, el seu objectiu és ajudar a les persones a millorar el seu coneixement al voltant del funcionament del cos de la dona. Juntes han donat a llum aquest llibre titulat “La regla mola”, el qual hauria de ser pràcticament de lectura obligatòria. 

     

En aquest post m'agradaria compartir i reflexionar amb vosaltres algunes qüestions relacionades amb la menstruació que vaig aprendre escoltant una de les xerrades de l'Anna.

Sabies que la primera regla es diu menarquia? JO n o ho sabia, l'Anna en el llibre t'ho explica.

Vosaltres, recordeu com va ser la vostra primera regla? Jo recordo aquell moment amb una certa atmosfera tràgica i un còctel emocional on el nerviosisme i la vergonya es feien molt presents; i estic convençuda que moltes de vosaltres compartiu amb mi el record d'haver viscut l'experiència d'una forma similar. Això no és casualitat: l'entorn sociocultural en el qual naixem i ens desenvolupem influeix en la manera en la qual experimentem les vivències pròpies i en la nostra cultura la regla és un tabú. Sagnar és un estigma que provoca rebuig. 

L'Anna en diverses entrevistes i vídeos ens recorda que existeixen infinitat d'eufemismes que s'utilitzen per evitar nomenar la regla, com ara dir “estar en aquells dies” o “tenir el període”. En els anuncis de compreses utilitzen un líquid de color blau en substitució de la sang. Des que tenim la primera regla aprenem a amagar les compreses o els tampons en públic. Aprenem a no parlar-ne. Aprenem a viure la regla amb discreció. En conseqüència, tenir la regla es converteix per moltes de nosaltres en una experiència negativa, limitant, inútil … i bruta. 

Una de les dades que més em va impactar de la xerrada de l'Anna va ser: si juntem tots els dies de regla de la nostra vida ens passem aproximadament 8 anys sagnant. Es diu ràpid, però és molt de temps! Massa temps per experimentar-la d'una manera tan negativa, no trobeu? 

Ella ens proposa començar a modificar la manera com hem après a viure la regla. Cal treballar per normalitzar-la, desestigmatitzar-la i positivitzar-la. Això repercutirà de manera directa en nosaltres, augmentant el nostre benestar, la nostra salut i la nostra energia. Per aconseguir-ho, el coneixement és imprescindible. 

Cal aprofundir en el funcionament del nostre cos. Fa uns mesos vaig escriure un post sobre parlar de sexe amb els nostres fills, us deixo l'enllaç aquí.

    

Cal saber que tenir la regla és un cicle hormonal que té una influència important en nosaltres. 

Cal adonar-se que el cicle té quatre fases que no només provoquen estadis físics sinó també emocionals, de manera que si aprenem a saber en quin moment del cicle ens trobem podrem usar-ho a favor nostre. 

En l fases 1 i 2, preovulatòria i ovulatòria, la nostra ment està en uns dies en els quals li resulta molt més fàcil concentrar-se i ser creativa. Jo, personalment, durant aquests dies em sento capaç de crear moltes coses. Això, sens dubte, m'ajuda moltíssim quan haig de dissenyar quelcom.

Tot això és una introducció per explicar-vos que l'Anna ens proposa assolir aquest objectiu i canviar la mirada del cicle menstrual des de l'inici, quan ets una nena. Ella ens proposa preparar la capsa de la primera regla i estrenar-la el primer dia de la regla, fent una festeta. 

    

La capsa la prepararem amb i per a les nostres filles amb cosetes útils. Ella també ens aconsella dues opcions; fer-la conjuntament mare i filla o preparar-la vosaltres i fer-li una sorpresa.

Aquí teniu algunes de les idees que l'Anna ens va donar:

- Una espelma aromàtica per encendre el primer dia.

- Un necesser per portar a l'escola tot allò necessari.

- Compreses, salvaslips de roba, calcetes menstruals, tampons i/o una copa menstrual. La idea és que vegin i toquin el material. Hi ha un munt de webs on comprar aquest material o segur que al vostre poble o barri, hi ha alguna botiga que en venen.

    

    

- El llibre La regla mola, si sabes como funciona.

No cal que sigui específicament aquest llibre, però és el que jo us puc recomanar perquè el conec. És un llibre molt didàctic, amb unes il·lustracions genials i pensat perquè nenes i nens a partir de 8 o 9 anys el puguin llegir sense ajuda. 

Explica moltes coses essencials: la importància de la primera regla; els òrgans sexuals; el funcionament del cicle menstrual i com aquest ens transforma; informació bàsica del sagnat -durada, quantitat, color, olor, textura o com diferenciar-lo d'un sagnat que no és la regla-; consells per viure la regla amb positivitat; opcions per no embrutar-se; la fertilitat o els canvis que experimenta el cos molt abans de tenir la primera regla. A nosaltres ens encanta.

     

La gràcia i la màgia de la capsa és que és totalment personal. Cadascuna pot posar-hi el que vulgui. 

Nosaltres, per exemple, amb la meva filla hem afegit:

- Una noteta on ella ha escrit què menjarem aquell dia. Per als aniversaris a casa tenim una tradició. Qui cumpleix anys tria el dinar i el sopar.

El més important d'aquesta capsa és el missatge que amaga: coneixement per saber allò que vindrà i la tranquil·litat de saber que ho podran viure acompanyades. 

Per donar-vos més idees he fet un recull de totes les vostres propostes i he creat una llista de possibles cosetes per posar:

Coixí de llavors. N'hem fet fer uns per l'Associació del Càncer de Roses és un producte benèfic.

     

- Calendari de ciclicitat o diagrama lunar. Que jo tot just he descobert ara tot el tema de ciclicitat. Al final del llibre La regla mola, n'hi ha un!

- Xocolata o cosetes dolces al gust de cadascuna.

- Una de vosaltres va proposar a la seva filla fer un autoretrat d'ella ara i una altre d'ella fent-se gran. 

- Una carta d'ella per a l’ella del futur. O una carta vostra per a ella.

- Alguna peça de bijuteria/joieria especial dissenyada per a la ocasió. Jo us aconsello aquestes 4 dissenyadores que m'encanten a qui podeu demanar joies personalitzades o comprar-ne alguna directament a la seva botiga online. Fan totes joies precioses i ben segur que us aconsellen i us dissenyen una joieta especial per a vosaltres o a les vostres filles. Marta Oms, Florencia Herrera, Claudia llop i Susanna Jordà. Teniu els links a les fotos!

    

     

La joia podria ser de quars rosa, ja que equilibra el cicle menstrual o de pedra lluna que també diuen que afecta positivament les dones.

Com he dit, això només són idees tretes del que ens proposa l'Anna, a qui us animo a seguir a @annasalviaribera a instagram que ben segur que apendreu un munt de coses molt interessants, idees de totes vosaltres ens els diferents posts d'Instagram.

I recordeu que cadascuna pot posar i treure el que vulgui, podeu aprofitar coses que teniu a casa, sortir a comprar alguna botigueta del barri o passejar-vos per la nostra botiga online. El més important és preparar la caixa amb ella. Jo sóc feliç pensant que amb aquest post alguna de vosaltres s'animarà i prepararà la caixa amb la seva filla.

Ah i una coseta més, si se us acut alguna coseta més per posar-hi, digueu-m'ho que segur que entre totes fem unes capses increïbles perquè les nostres filles esperin aquest moment d'una manera positiva.

Desitjo que us hagi agradat el post. Ah! i recordeu etiquetar-nos @sabotigueta @annasalviaribera si pengeu alguna foto, ens fa molt feliç poder compartir amb totes vosaltres les vostres opinions!

Una abraçada, 

Esther

comments (0)

No comments at this moment