La importància del joc lliure

“Els jocs són la forma més elevada de la investigació” Albert Einstein.
“Tots els aprenentatges més importants de la vida, es fan jugant” Francesco Tonucci

D'ençà que va néixer l'Emma teníem clar que volíem que els nostres fills aprenguessin jugant, embrutant-se, descobrint per ells mateixos, en llibertat i sense l'adult que els imposés a tota hora com havien de fer-ho. Ara que l'Emma ja té 7 anys i el Pol en té 4, continuem pensant el mateix i és més... després de l'experiència d'aquests anys com a pares, encara n'estem més convençuts!

   

“Els nens necessiten temps i espai per jugar. Jugar no és un luxe és una necessitat”  Kay Redfield Jamison.

Per aquesta raó ens hem esforçat a donar-los eines als nostres fills que els ajudés a ells i a nosaltres, com a pares, a fer-ho.

Una de les eines més importants que tenim i que a vegades no valorem suficient és el joc! El joc és la forma d'aprenentatge més natural que hi ha! El joc, amb aquells elements que el dia a dia, la quotidianitat, les estacions, la natura i l'entorn ens donen, pot ser apassionant per als nostres fills. Un joc on els nens tinguin la llibertat d'escollir, d'inventar, d'imaginar i de ser ells mateixos. Sense normes preestablertes per als adults i sense restriccions (sempre dins de la seva seguretat per a la seva edat).

   

Us comparteixo 4 punts que per nosaltres han estat i són molt important pel que fa al joc:
"Les coses que els nens i nenes aprenen per iniciativa pròpia durant el joc lliure, no poden ser apreses d'una altra manera" Peter Gray.

El nen escull a què vol jugar.
És important que sigui el nen qui esculli i no l'adult. Estem fomentant l'autonomia. Penso que si el nen és qui decideix, segur que li treu molt més profit al joc perquè és el que realment li ve de gust. SI l'adult decideix, deixa de ser lliure per ser imposat. El joc ha de ser lliure, obert i viu.
"El joc lliure i espontani és una delicada dansa de la infància que enforteix la ment, el cos i nodreix l'ànima" Joe L. Frost.

"Jugar en grup sense adults que dirigeixin l'espectacle ensenya als nens a intuir els sentiments d'altres persones i a manejar la frustració i les concessions que formen part de les relacions humanes". Carl Honoré.

   


El joc ha de ser lliure, si no deixa de ser joc. És a dir, no hi ha normes preestablertes per l'adult. El nen utilitza el que vol com vol. Pot utilitzar eines de cuina, eines del jardí, peces de fusta, fruits de la natura, etc. per al seu joc creatiu. Si juga en grup, ells estableixen com volen jugar. D'aquesta manera també aprenen a resoldre conflictes i/o esperar el seu torn, entre altres.

"Els nens necessiten molta llibertat per indagar, provar, equivocar-se i corregir... per apreciar els infinits recursos de les mans, de la vista, de l'oïda, de les formes, dels sons i els colors" Loris Malaguzzi.

L'adult no interfereix. El temps de joc lliure, l'adult observa i fins i tot pot sorprendre's, però no interferir, ni per a positiu ni per a negatiu. En el moment que interferim, estem condicionant el seu joc, la seva llibertat, la seva autonomia i fins i tot la seva creativitat i la capacitat de resoldre conflictes.

"Que el nen decideixi a què vol jugar, no que la joguina li digui com ha de jugar" Pablo R. Boj.

Utilitzar eines o jocs que no diguin al menor com ha de jugar. Estem acostumats a jocs de colors cridaners que ens diuen on pressionar, com posar del dret, etc. Podríem dir que això condiciona el seu joc.

Reflexionant en aquest punt, aprofito per a recomanar-vos una marca que segur els vostres fills hi gaudiran jugant, com ho fan ara els meus. Un bon regal per Nadal, una alternativa ecològica i sostenible als jocs de moda de plàstic i de colors estridents on la creativitat brilla per la seva absència.

Fa un temps vam descobrir les Joguines Grapat, una eina que afavoreix el lloc lliure i la imaginació. Són peces i nins de fusta massissa de bedoll i faig amb tints a base d'aigua no tòxics, elaborats a Girona i fets a mà. Aquestes peces no tenen marques preestablertes així que la creativitat i capacitat d'imaginar està assegurada! Per exemple, els nins no tenen cara, per tant el nen tria si el nin està content o trist. Són peces versàtils i amb infinites possibilitats, ja que es poden utilitzar barrejades amb altres joguines, es poden crear "minimons", i fins i tot es poden treballar les matemàtiques.

   


Desitjo que us hagi agradat el post i que a l'hora us hagi fet pensar en la possibilitat de facilitar als vostres fills, nebots o fills d'amics, un tipus de joc diferent del que potser estàvem acostumats.

Per acabar us deixo amb una frase com a possible propòsit:
"Cada dia reserva almenys un moment per ballar al són que marquin els teus fills. Juga!". Álvaro Bilbao.

Mariona Cardona

comments (0)

No comments at this moment