Gnoma una bonica història d’amistat.

Gnoma és un dels últims llibres editats per Kireei, després d’èxits com Batiscaf, Olivia i les plomes o Tu m’agrades. Els autors són l’Emilia Lang i l’Eduard Blanch, titellaires professionals de la companyia barcelonesa Pea Green Boat i, si us animeu a llegir-lo, descobrireu la bonica història d’amistat d’una gnoma i una ocelleta. Us en faré cinc cèntims...

    


La Gwendolyn i la Matilda són dues amigues inseparables. Els agrada tant jugar i passar estones juntes que decideixen anar-se'n a viure plegades. La Matilda, que és una ocelleta molt trempada, busca branquillons per tot el bosc per construir una caseta ben bonica amb l’ajuda de la gnoma Gwendolyn. Però qui s'hauria d'imaginar que, al cap de pocs dies d’estrenar la seva nova llar, la Matilda i la Gwendolyn s'enfadarien? Resulta que a la Gwendolyn no li agrada com fa certes coses la Matilda i a l’inrevés. Per què els deu passar això? Ja no els agrada estar juntes? O potser és que són massa diferents?


Un dia, la Gwendolyn marxa a la festa d'aniversari de la seva germana, deixant a la Matilda ben trista perquè a ella no l'han convidat. Sembla que la seva amistat s’acaba. Però, tornant de la festa, la Gwendolyn es troba en una situació molt, molt perillosa de la qual només se’n sortirà amb l’ajuda d’una amiga de les de veritat. Creieu que ho aconseguirà?


Gnoma és un conte d’allò més original. Sabeu per què? Doncs perquè a les seves pàgines no hi trobareu les il·lustracions habituals que hi ha als contes sinó que la història se’ns explica mitjançant imatges de titelles de veritat. Sí, la Gwendolyn i la Matilda existeixen: estan fetes de llana, fusta, cuir i paper i les podeu veure en acció si aneu a alguna de les funcions de la companyia.

    


D'estètica nòrdica i molt poc text, les fotografies amb pocs elements fan que ens centrem en les protagonistes i en la història. Però no us deixeu enganyar pel poc text ni per la senzillesa de la trama. Els temes dels quals ens parla Gnoma són d’allò més profunds: la convivència, les diferències entre uns i altres, la capacitat de gestió de conflictes, les relacions entre persones, l'acceptació de l'altre i, per sobre de tot, l’amistat és el que trobareu a les seves pàgines.


No perdeu l’oportunitat d’apropar de manera senzilla als més petits de la casa temes com aquests, que són el pa de cada dia en les relacions entre familiars, amics i companys. Segur que us ajuda a resoldre més d’una situació. I si no, segur que passareu una molt bona estona explicant-lo!

    


Ideal per explicar des de ben petits, sobretot a nens i nenes que ens demanin històries amb una mica de profunditat i amb les quals es puguin sentir identificats, però sense una trama massa complicada.

Feliç lectura!!

Èlia Fontes

comments (0)

No comments at this moment